تاریخچه برند هادانشنامه

تاریخچه موتورسیکلت سازی بنلی

معرفی شرکت موتورسیکلت بنلی در ایتالیا

کارخانه موتورسیکلت سازی بنلی(Benelli) را خانم “ترزا بنلی” در سال 1911 در شهر پسارو(Pesaro) ایتالیا بنیان گذاشت. او پس از مرگ همسرش و در حالی که شش فرزند را سرپرستی می‌کرد، همه دارایی خانوادگی را برای ایجاد کارگاه تعمیر دوچرخه و موتورسیکلت هزینه کرد. در این کارگاه علاوه بر 5 فرزند او شش نفر دیگر نیز مشغول به کار بودند. او دو فرزند خود به نامهای جوزپه و جیووانی Giuseppe and Giovanni را نیز برای فراگیری مهندسی به سوییس فرستاد. کارگاه بنلی علاوه بر تعمیر دوچرخه و موتورسیکلت، لوازم یدکی نیز می ساخت.

این قابلیت باعث شد تا در طی جنگ اول جهانی در تامین تجهیزات و لوازم یدکی ارتش فعالیت زیادی داشته باشد. کارگاه بنلی درسال 1919 نخستین موتورسیکلت ساخت خود را روانه بازار کرد و بنابراین احتمالاً قدیمی ترین موتورسیکلت ساز ایتالیا محسوب می شود. عنوان قدیمی ترین برند موتورسیکلت جهان متعلق به پژو است که از سال 1898 تاکنون در این رشته صنعتی فعالیت می کند. بنلی در سال 1920 اولین انجین ساخت خود را که از نوع تک سیلندر دوزمانه 75 سی سی بود روی دوچرخه ای سوار کرد و یکسال بعد نخستین موتورسیکلت با انجین 98 سی سی را که همه آن ساخت خود بنلی بود روانه بازار کرد. دوسال بعد در 1923 “تونینو” بنلی یکی از فرزندان ترزا بنلی با موتورسیکلتی که برای مسابقه ساخته بودند در مسابقات موتورسیکلت رانی شرکت و با موفقیت او در مسابقات مهر تایید بر محصولات بنلی زده شد.

تونیتو بنلی در مدت پنج سال با موتورسیکلت بنللی 175 سی سی خود چهار مقام قهرمانی ایتالیا را بدست آورد. انجین موتورسیکلت‌های او در مسابقات سالهای 1927و 1928 و 1930 دارای سیستم تک میل سوپاپ (Single Overhead Camshaft) یا SOHC و درسال 1931 مجهز به سیستم میل سوپاپ دوبل (Double Overhead Camshaft) یا DOHC بود. از بخت بد تونینو درجریان یک مسابقه درسال 1932 تصادف بدی کرد و دیگر نتوانست مسابقه دهد. او در سال 1937 در طی یک حادثه جاده ای درگذشت.

با شروع جنگ جهانی دوم شرکت بنلی نخستین موتورسیکلت چهار سیلندر 250 سی سی سوپرشارژر خود را معرفی کرد. این مدل برای مسابقات سال 1940 (که مانند سال قبل از ان قرار بود در جزیره Isle of Man انگلیس برگزارشود) ساخته شد ولی با شروع جنگ این موتورسیکلت تنها درچند مسابقه داخلی شرکت کرد. پس ازجنگ جهانی دوم: ویرانی های جنگ تا سال 1949 توان تولید را از بنلی گرفت. بنلی در اقدامی شبیه به «هارلی دیویدسون» نخست تغییراتی در موتورسیکلت های اضافی ارتش داد و آنها را به عنوان مدل غیرنظامی فروخت تا درآمد کافی برای شروع دوباره ساخت موتورسیکلت بدست آورد. در نتیجه تا مدتی پس از آغاز فعالیت بنلی، موتورسیکلت های آن تا حد زیادی بر اساس الگوهای دوره قبل از جنگ ساخته می شد.

موتورسیکلت بنللی

در سال 1949، جوزپه بنلی یکی از فرزندان ترزا، تجارت خانوادگی را برای پایه گذاری برند موتورسیکلت متعلق به خود به نام “موتوبی” (Motobi) ترک کرد. تا سال 1951 کارخانه بنلی مدل های مختلف موتورسیکلت سبک شامل 98 سی سی، 125 سی سی (لئونچینو یا بچه شیر) و موتور سیکلت های سنگین تک سیلندر350 سی سی و 500 سی سی را تولید و عرضه کرده بود. مدل لئونچینو با دو نوع انجین دو زمانه و چهار زمانه به بازار عرضه می شد. نیاز به حمل و نقل ارزان در ایتالیای پس از جنگ، موفقیت مدل های سبک را تضیمن می کرد. به همین دلیل شرکت های دیگری مانندMoto Guzzi ،Ducati، و Laverda در همین رده محصولاتی را تولید کردند. محبوبیت اسکوترهای وسپا هم یکی از پیامدهای این مقطع دشوار اقتصادی در ایتالیا بود.

موتورسیکلت های بنلی در بازار ایالات متحده از طریق فروشگاه Montgomery Ward و به نامRiverside عرضه می شد. در سال 1962 ، هنگامی که Motobi در شرایط مالی خوبی نبود، توسط Benelli خریده شد. با ترکیب این توان بنلی روزانه حدود 300 موتور سیکلت تولید میکرد و 550 کارمند داشت و طرح های موتوبی نیز با نام بنلی به تولید میرسید. در سال 1969 ، بنلی “تورنادو650” (Tornado 650) را با انجین دو سیلندر عمودی برای فروش در انگلیس و ایالات متحده طراحی کرد. این مدل به رغم وزن سنگین 220 کیلوگرم اعتبار بنلی به عنوان سازنده موتورسیکلت های پرقدرت و مطمئن را افزایش داد.

موتورسیکلت بنلی

انجین تورنادو در 7،400 دور 57 اسب بخار قدرت داشت و سرعت موتورسیکلت را به 117 مایل در ساعت می رساند. اما ورود موتورسیکلت های قوی تر و بهتر ژاپنی با انجین های سه و چهار سیلندر به بازار بشدت از فروش تورنادو کاست تا آنکه خط تولید این مدل در سال 1974 بسته شد. دوره رقابت با ژاپن در اواخر دهه 1960 ورود تولیدکنندگان ژاپنی باعث ایجاد بحران در صنعت موتور سیکلت اروپا شد. بازار فروش آمریکا برای شرکت بنلی اهمیت زیادی داشت. اما ورود رقبای ژاپنی بازار بنلی را کساد کرد.

انجین های بنلی کماکان تک سیلندر pushrodبود ولی انجین های ساخت هوندا مجهز به فناوری Overhead Cam و استارت برقی بود. در همین زمان تولید کنندگان قدر انگلیسی موتورسیکلت مانند نورتون،BSA، و Triumph گرفتار عقب ماندگی و واگذاری بازار به ژاپنی ها شدند. رقابتی شدن بازار و کاهش فروش سبب فروش دو شرکت نامدار ایتالیایی بنلی و موتوگوتزی در سال 1973 به “آلخاندرو دتوماسو” Alejandro de Tomaso صنعتگر آرژانتینی شد. مالک جدید با تزریق سرمایه به این شرکت ها مدل های جدیدی با انجین های چند سیلندر مانند “350 GTS” و “500 کواترو(Quattro) و سی (Sei)به بازار عرضه کرد که مجهز به انجین شش سیلندر 747 سی سی خطی و سپس انجین 906 سی سی بود. این مدل ها برای مدت کوتاهی جایگاه بنلی را از ژاپنی ها بالاتر برد.

اما مشکل بنلی آن بود که با آنکه موتورسیکلت های دهه 1980 آن از لحاظ فنی پیشرفته بود اما مملو از مشکلات فنی هم بود. بنلی در نهایت بازنده رقابت با تولیدکنندگان ژاپنی شد و برای فرار از ورشکستگی با شرکت “موتوگوتزی” (Moto Guzzi) ادغام و شرکت مختلط “Guzzi Benelli Moto S.p.A” ایجاد شد. اما با این سیاست هم نتیجه دلخواه بدست نیامد و بنلی در سال 1988 تولید محصولات خود را متوقف و کارخانه های تولیدی خود در Pesaro را فروخت.

تولد دوباره بنلی

در سال 1989 “جیان کارلو سلچی” Giancarlo Selci که صنعتگری در شهر پسارو بود تلاش ناموفقی برای احیای فعالیت کارخانه بنلی کرد. شخص دیگری نیز به نام “آندره مرلونی” در سال 1995 با انگیزه مشابهی وارد شد و در سال 2002 دوچرخه سوپر اسپرت Tornado Tre 900 و سپس موتورسیکلت های سری TNT را با مارک بنلی وارد بازار کرد. اما نتوانست بار دیگر بنلی را وارد مدار تولید و رقابت با برندهای برتر موتورسیکلت سازی کند و در سال 2005 آن را به گروه Qianjiang چین که برند موتورسیکلت “گین گی” را نیز دارد، فروخت.

مالک چینی با حفظ دفاتر طراحی و ساخت در شهر پسارو بخش بزرگ تولید را به چین منتقل کرد. مالک چینی بنلی سپس برای ورود به بازار موتورسیکلت هند اقدام به سرمایه گذاری مشترک با گروه DSK هند نمود. 51 درصد سهام شرکت مشترک از آن شرکت هندی DSK و مالکیت 49 درصد بقیه سهام به بنلی تعلق گرفت. بنلی شش مدل موتورسیکلت با انجین و قیمت های متفاوت در این بازار عرضه کرده که شامل انواع مدلهای ارزانتر TNT 25 مجهز به انجین تک سیلندر 250 سی سی، و TNT 300 دو سیلندر 300 سی سی،TNT 600i و مدل 600GT با انجین چهار سیلندر 600 سی سی، مدلTNT 899 با انجین سه سیلندر 898 سی سی و موتورسیکلت پرچمدار TNT R با انجین سه سیلندر 1131 سی سی می باشد.

شرکت DSK-Benelli یک سال و نیم پس از تشکیل بیش از 3000 موتورسیکلت که یک سوم آنها با انجین چهار سیلندرخطیi 600 بودند در بازار بشدت رقابتی هند بفروش رسانده بود. بدین ترتیب بنلی به یکی از پرفروشترین برندهای موتور سیکلت با کیفیت در هند تبدیل شد. بنلی در سال 2016 وارد بازار بسته و غیر رقابتی ایران شد و شرکت نیکران موتور پاسارگاد نمایندگی آن را گرفت. اهمیت بازار اروپا و تاثیرگذاری بر طراحی بنلی با تمرکز روی موتور سیکلت های کلاس متوسط و استفاده از نام تجاری ایتالیایی و تولید در چین، بازارهای اروپایی را هدف قرار داد.

این شرکت از سیاست اوایل دهه 2000 میلادی که تمرکز بر تولید موتورسیکلت های پرقدرت بود فاصله گرفت و به تولید موتورسیکلت های ارزان قیمت و متوسط برای بازار اروپا -که عمدتا شامل محصولات 125 تا 600 سی سی است- متمرکز شد. این استراتژی برای هماهنگی با قانون سال 2103 اتحادیه اروپا که اخذ گواهینامه های موتورسیکلت را در 3 سطح تعریف کرده پایه گذاری شد. بر اساس این قانون درخواست کنندگان گواهینامه موتورسیکلت بایستی به تدریج سه پروانه را برای راندن موتورسیکلت بگیرند و آستانه مجاز درخواست در این سه مرحله از سنین 16 ، 18 و 20 سالگی می باشد.

راندن با گواهینامه A1 اروپا محدود به موتورهای 125 سی سی با توان 11 کیلووات (15 اسب بخار) شده و گواهینامه A2 محدود به موتورهای تا 35 کیلووات یا 47 اسب بخاراست. در نتیجه محدودیت های این طبقه بندی، بیشتر تولیدکنندگان موتور سیکلت در سراسر جهان متمرکز بر تولید موتورسیکلت هایی شدند که با محدودیت های این قانون همخوان باشد. از طرفی بسیاری از خریداران جوان موتور سیکلت به دنبال موتور سیکلت ارزان تر هستند. زیرا می دانند طی چند سال و با به روزرسانی گواهینامه خود می توانند موتورسیکلت پر قدرت تری را جایگزین موتورسیکلت قبلی کنند.

بنلی در حال حاضر موتورسیکلت هایی را به طور انحصاری برای بازار اروپا در رده پایین تا متوسط تولید میکند که بصورت دقیق دارای توان 11 کیلو وات و 35 کیلو وات هستند. تنها استثنا مدل 752S است که بتازگی معرفی شده و دارای توان 56 کیلو وات است. بنلی در بازار چین مدل های بیشتری دارد که در رده های بین محدودیت های اروپایی قرار دارند. از نظر طراحی بیشتر خطوط تولید بنلی به شدت تحت تأثیر تولیدکنندگان مطرح اروپایی بویژه “دوکاتی”(Ducati) قرار دارد. به عنوان مثال ، طرح “منقار” دوکاتی مولتیسترادا(Multistrada) در بنلی تی. آر. کی-502 دیده می شود، و بنلی 502c به شدت از دوکاتی مدل Diavel ایده گرفته است.

مهدی شیرزادی

نویسنده و مترجم، دوستدار دنیای موتور و موتورسواری

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا