
در ادامه گفتگوهای پیشین با افراد سرشناس در عرصه موتورسیکلت و موتورسواری کشور، این بار نیز خبرنگار موتورباشی سراغ یکی از بانوان قهرمان موتورسواری کشور رفت و با او گفتگو کرد.
فهیمه نعمت اللهی متولد 1367 در آباده فارس است و تحصیلکرده رشته بیومکانیک ورزشی. می گوید “چون از دوران کودکی علاقه زیادی به هیجان داشتم از سال 1377 (10 سالگی) وارد رشته رزمی کاراته شدم. به مدت 15 سال در کاراته فعالیت کردم و با کمربند دان 4 کاراته بیش از 10 مدال بین المللی در این رشته بدست آوردم. وقتی به دلایلی از کاراته کناره گیری کردم، تصمیم گرفتم رشته هیجان انگیز دیگری را دنبال کنم.”
خانم نعمت اللهی به همین دلیل روزی به پیست موتورسواری می رود و با دیدن موتورسواران، به این رشته علاقمند می شود. وی اضافه می کند: “انگیزه ای که باعث کشیده شدن من به سمت موتورسواری شد هیجان و لذتی بود که موقع موتورسواری به آدم دست می دهد و بسیار جذاب است.”
از او در مورد شروع موتورسواری و موتورسیکلت هایش پرسیدیم.
می گوید موتورسواری را از سال ۱۳۹۶ آغاز کرده و اولین موتور خود را که یک موتورسیکلت کاوازاکی KX بدون سند مدل 2014 بوده و قیمت ارزانی داشته در همان سال می خرد. اما پس ازچند ماهی متوجه می شود که موتور مناسبی نخریده و آن را می فروشد. موتور دوم او یک موتور کاوازاکی KX 250 مدل ۲۰۱۷ بود که پس از فروش موتورسیکلت اول می خرد.
چون در یک شهرستان کوچک موتورسواری را شروع کرده و دسترسی به مربی حرفه ای نداشته، موتورسواری را از بقیه موتورسوارها یاد می گیرد. اما طولی نمی کشد که به استان اصفهان می رود و زیر نظر آقای کریمیان و آقای ماه پیشانی که مربیان موتورسواری بودند به یادگیری ادامه می دهد و اسفند همان سال وارد مسابقات کشوری می شود.
وقتی از او در مورد هزینه های موتورسیکلت و تجهیزات ایمنی و لوازم می پرسیم می گوید:
“متاسفانه قیمت موتورسیکلت خوب درکشور ما بسیار بالاست. در حال حاضر تهیه یک موتور روزآمد چیزی حدود ۶۰۰ تا۷۰۰ میلیون تومان هزینه دارد. موتورسواری رشته پر هزینه ای است. یعنی هم هزینه تهیه موتورسیکلت و تجهیزات حرفه ای ایمنی بالاست و هم هزینه های نگهداری. روغن موتور، لاستیک و تعمیرات، قیمت سرسام آوری دارد. چون کیفیت لوازم و مواد مصرفی ایرانی همچون روغن و لاستیک بالا نیست مجبور به استفاده از انواع خارجی با قیمت های بالا هستیم. برای تجهیزات ایمنی هم داستان همین است. ما تولید تجهیزات ایمنی روزآمد در کشور خودمان نداریم و بیشتر آن ها خارجی هستند. مثلا پوتین های موتورسواری تولید ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ با قیمتی حدود ۱۷ تا ۱۸ میلیون تومان به دست ما می رسد.”
او عقیده دارد: ” یک موتورسوار باید از پس نگهداری موتورش برآید. خود من با تعویض روغن یا آچار کشی موتورسیکلتم آشنایی دارم و قادر به انجام آن هستم. اما کارهای مشکل تر مثل تعویض لاستیک، تعمیرات اصلی و رسیدگی به کمک فنرها را به مکانیک می دهم.”
این قهرمان موتورسواری بانوان، علاقه خاصی به موتورسیکلت های کاوازاکی دارد و آرزو می کند بتواند روزی روز آمدترین موتورسیکلت کاوازاکی را داشته باشد. اما فعلا چنین امکانی نیست و ایشان از یک موتورسیکلت کاوازاکی KX250 مدل 2020 استفاده می کند.
می شود کمی از سوابق حرفه ای خود برایمان بگویید؟
” اگر بخواهم از سوابق حرفه ای خود بگویم می توانم به مقام های کشوری ام در سال های 96، 97 و 98 اشاره کنم. سال 99 هم قهرمان ایران شدم و اولین بانویی که مجوز حضور در مسابقات جهانی را گرفت و توانست در مسابقات جهانی سوپر کراس در کشور ترکیه شرکت کند بودم.
خانم نعمت اللهی اضافه می کند: “مشکلات رشته های موتورسواری حرفه ای زیادند. پیش تر گفتم که هزینه ها بالاست و شاید تامین این هزینه ها برای خانم ها سخت تر از آقایان هم باشد. موضوع دیگر این است که معمولا بخشی از هزینه های موتورسوارهای حرفه ای و مسابقات موتورسواری از طریق اسپانسرها و حامیان مالی تامین می شود ولی متاسفانه در ایران هیچ حمایت مالی از ما نمی شود. با این که این رشته از سخت ترین رشته های انفرادی است ما هیچ گونه منبع درآمدی از این رشته نمی توانیم کسب کنیم و این برای ما مشکل خیلی بزرگیست.
خبرنگار موتورباشی ازخانم نعمت اللهی می پرسد چکار باید کرد که این رشته پیشرفت کند؟
ایشان پاسخ می دهد: “موارد بسیاری هست که می تواند به این رشته کمک کند و باعث پیشرفت آن شود. مثلا موتورسیکلت های ما ورزشی اند و امکان استفاده از آن ها در سطح شهر وجود ندارد. متاسفانه این کالا در گمرک ایران به عنوان کالای لوکس شناخته میشود و در نتیجه، وارد کردن آن به کشور کار بسیار سختی است و بسیار گران تمام می شود. همین مشکل برای تجهیزات هم وجود دارد. اگر شرایطی فراهم شود که موتورسیکلت های ورزشی راحت تر در اختیار ورزشکاران قرار گیرد مسلما حرفهای زیادی برای گفتن در سطح آسیا و حتی جهان خواهیم داشت. تصور می کنم در صورت اراده ای برای حل مشکلات، برطرف کردن بسیاری از موانع ممکن است.”
پرسیدیم آیا ایشان تاکنون سانحه ای داشته اند یا خیر و بدترین آن چه بوده است؟
این بانوی موتورسوار در پاسخ موتورباشی می گوید: ” تا الان هر وقت از من پرسیده می شد که بدترین حادثه ای که داشتم چه بوده، به شکستن مچ دستم اشاره می کردم. ولی الان دو هفته است که درگیر شکستگی استخوان ترقوه هستم و تازه فهمیدم که آسیب قبلی (شکستن مچ) در مقابل این آسیب خیلی سخت نبوده است. این حادثه هم، برمی گردد به تجهیزات ایمنی مورد استفاده ما. اگر تجهیزات بهتری داشته باشیم حوادث کمتری خواهیم داشت.”
ایشان در پاسخ به سوال ما درباره امکانات، کمبودها و موانع بر سر راه بانوان موتورسوار در کشور می گوید:
“می توانم با قاطعیت ادعا کنم که نه تنها مانعی بر سر راه استفاده بانوان از پیست ها در کشور وجود ندارد بلکه استقبال هم می شود. استقبال مردم هم خوب است و تشویق کنندگان زیادی در بین مردم داریم.
اما مشکلات دیگر زیاد است. همین که این رشته ای نوپاست نیاز به حمایت های بیشتر برای استعدادیابی و شناساندن این رشته به علاقمندان به ویژه بانوان دارد. اگر این رشته را به درستی تبلیغ کنیم و شرایطی فراهم شود که جوانان ما برای تخلیه هیجان و انرژی خود در شرایط ایمن در پیست ها موتورسواری کنند شاهد بسیاری از حوادث ناگوار نخواهیم بود.
امیدوارم فرهنگ سازی و معرفی بیشتری در مورد این رشته صورت گیرد و روزی بتوانیم اسپانسرهای خوبی هم داشته باشیم. ما در کشور شرکت های تایرسازی، موتورسیکلت سازی و خودرو سازی بزرگی داریم. این ها می توانند نقش اسپانسری را برای ورزشکاران این رشته و مسابقات آن بازی کنند ولی متاسفانه حرکت چندانی در این زمینه نمی بینیم.”
در آخر از فهیمه نعمت اللهی پرسیدیم آیا ناگفته ای دارد که مایل به گفتن آن باشد؟
” دوست دارم موضوعی را بگویم که مشکل و دغدغه تمام بانوان است. ما قانون شکن نیستیم و تمایلی به رفتارهای خلاف قانون نداریم و دوست نداریم موتورسواری یک زن رفتاری قانون شکنانه تلقی شود. خواهش می کنیم مسئولین به این نکته توجه کنند. همان گونه که بخش بزرگی از رانندگان خودرو خانم ها هستند و بانوان راننده حتی در حمل و نقل سنگین کشور (مانند تریلی و اتوبوس) مشارکت دارند و خانم های خلبان و کشتیران داریم، نباید مانعی بر سر موتورسواری خانم ها هم باشد. آرزو می کنم به زودی قانون مبهم فعلی در زمینه صدور گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان اصلاح شود و ما هم بتوانیم به راحتی و بدون نگرانی، ازاین وسیله نقلیه سودمند استفاده کنیم. (عکس های در این مصاحبه حاصل زحمات عکاس هنرمند جناب آقای مرتضی زارع است.)