نقد و بررسی ادونچرنقد و بررسی موتورسیکلت

بررسی کی.تی.ام سوپر ادونچر 1290 سی سی

نقد و بررسی از پاول کورلاتف

قبل از بررسی موتورسیکلت کی.تی.ام سوپر ادونچر 1290 سی سی باید به این نکته توجه کرد که سازندگان موتورسیکلت دیگر به مرزهای قدرت، استحکام، هدایت پذیری و دیگر شاخص های فنی رسیده اند و به ندرت احساس می کنیم نیاز به موتورسیکلتی قویتر، محکمتر و با هدایت پذیری بهتر داریم! صنعت موتورسیکلت سازی اکنون روی طراحی موتورسیکلت های چند منظوره ایمن تر و کاربردی تر متمرکز شده تا چیزی بسازد که می توانیم آن را موتورسیکلت ایده آل بنامیم.

موتورسیکلتی فراتر از انتظار

زمانی که تصمیم گرفتم ” کی.تی.ام سوپر ادونچر ” را بررسی کنم انتظار دیدن چیزی فراتر از آنچه پیشتر با موتورسیکلت های مشابه آن تجربه کرده بودم را نداشتم. می دانستم “سوپر ادونچر” دارای حجم بالای سیلندر، باک سوخت 30 لیتری، گرمکن زین، و تجهیزات الکترونیکی بیشتری از دیگر موتورسیکلت های این رده است. اما “سوپر ادونچر” غافلگیرم کرد. شرکت اتریشی “کی.تی.ام” موفق به تولید مدلی شده که سالهاست رقبای آن در صدد انجام اش بودند و نتوانستند. سازنده اتریشی موفق به ساختن موتورسیکلت همه کاره ای شده است.

کی تی ام سوپر ادونچر

بسیاری از کارشناسان “سوپر ادونچر” را در ردیف موتورسیکلت هایی مانند یاماها ایکس تی 1200 زد ای سوپر تنره(Yamaha XT1200 ZE Super Tenere)، بی.ام و آر1200 جی اس ادونچر(BMW R1200 GS Adventure)، یا تریومف تایگر اکسپلورر(Triumph Tiger Explorer)، و موتورسیکلت هایی مانند آنها قرار می دهند.
چنین مقایسه ای بر مبنای شاخص های فنی اشکالی ندارد زیرا همه این مدل ها در یک رده و گروه قیمتی نزدیک به هم قرار دارند. اما بنظر من ” کی.تی.ام سوپر ادونچر ” مشخصاتی فراتر از این سه مدل دارد. این موتورسیکلت متفاوت است و توضیح آن هم دشوار نیست. هر سه مدل موتورسیکلت های اندوروی سنگین و استخوان دار مسافرتی اند که سرعت بسیار بالایی ندارند. “سوپر ادونچر” از لحاظ مشخصات فنی بیشتر هم رده موتورسیکلت های کراس اوری مانند بی.ام.و ایکس1000 ایکس آر(BMW X1000 XR) یا دوکاتی مالتی استرادا (Ducati Multistrada) است. با این حال “کی تی ام سوپر ادونچر” در این رده نیز کاملا جای نمی گیرد. زیرا بجای سرعت سرسام آور, قابلیت زدن به حاشیه جاده و بالا رفتن از ناهمواری های تند را دارد. در یک کلام “سوپر ادونچر” موتورسیکلتی متفاوت و یک سر و گردن بالاتر از بقیه است. دلیل آن را در ادامه توضیح می دهیم.

موتورسیکلت کی.تی.ام

موتورسیکلت همه پسند

پیشرانه LC8 “سوپر ادونچر” شناخته شده است. نسل های قبلی این پیشرانه روی “کی تی ام ادونچر950 کاربراتوری” نصب می شد. ولی پیشرانه جدید با انواع قدیمی فقط در برخی قطعات و اسم شباهت دارد. پیشرانه “سوپر ادونچر” تقریبا مشابه پیشرانه 180 اسبی استریت فایتر KTM 1290 Super Duke R است. ولی تقریبا همه چیز آن ازجمله سیستم الکترونیکی و سیلندر و سر سیلندر تغییر کرده و قدرت آن تا 160 اسب بخار کاهش یافته و در مقابل از کشش بالاتری در دورهای پایین و متوسط که شاخص مهمی برای موتورسیکلت های چند منظوره و همه جا رو است برخوردار شده است.
ممکن است بپرسید اگر “سوپر ادونچر” در کلاس ادونچر مسافرتی است چرا مشخصات اندورو را هم دارد؟ پاسخ این است که “سوپر ادونچر” تنها به رده ادونچر و اندورو محدود نمی شود! سازندگان کی تی ام یاد گرفته اند با ترکیب طراحی موتورسیکلت های مختلف، وسیله ای را که آسایش و استحکام را همزمان دارد، بسازند. وزن “سوپر ادونچر” در مقایسه با مدل قبلی یعنی 1190 Adventure KTM نزدیک به 20 کیلو افزایش یافته که قابل توجیه و مشابه وزن موتورسیکلت های اسپورت ده سال پیش است. در واقع “سوپر ادونچر” از لحاظ تجهیزات قدرتی و وزن در حد موتورسیکلت های اسپرتی چند سال پیش است.

مهمترین مشخصه این موتورسیکلت، هدایت پذیری و آسایش رانندگی با آن در هر وضعیتی است. این موتورسیکلت بطور خودکار و در کسری از ثانیه و در هر حالت واکنش گاز، ویژگی‌های موتور، قدرت و کنترل کشش را تغییر داده و متناسب با وضعیت تغییر می کند. ” کی.تی.ام سوپر ادونچر ” دارای کمک فنرهای بی رقیب white power است که در آن هر گونه تنظیمی که تاکنون ساخته شده در آن استفاده شده است. انگار هر چه سیستم تنظیم الکترونیکی تاکنون ساخته شده در این فنربندی بکار گرفته شده است. تنظیم الکترونیکی فشردن و باز کردن کمک فنر عقب و بخش هیدرولیکی تلسکوپی جلو از اولین نوآوری های این فنربندی است.

کمک فنرهای موتور سوپر ادونچر

موتور کی.تی.ام سوپر ادونچر

داخل کمک فنر عقب و تلسکوپی جلو سنسورهایی قرار گرفته که وضعیت و سرعت حرکت قطعات متحرک را پی در پی بررسی و اطلاعات را به بخش کنترل سیستم فنر (Suspension Control Unit) ارسال می کند. بخش کنترل سیستم فنر این اطلاعات را که شامل سرعت گردش هر دو چرخ، زاویه شیب موتورسیکلت نسبت به سطح زمین، و زاویه گردش است با وضعیت دریچه ترکیب هوا با سوخت، دنده و سرعت حرکت و اطلاعات دیگر میشود را بررسی و بسته به وضعیت انتخاب شده برای سیستم فنربندی و سیستم کنترل کشش (Traction control) ؛ فرمان تغییر وضعیت را به موتورهای تنظیم کننده و پردازنده اصلی پیشرانه ECU می فرستد.

سیستم فنربندی سوپر ادونچر
این تغییرات چنان پی در پی وبا سرعت پنجاه بار در ثانیه بررسی و اعمال می شوند که راننده متوجه آن نمی شود. چرخ های موتورسیکلت همیشه در وضعیت حداکثر تماس با سطح در حال حرکت قرار دارند و کنترل، ایمنی و پایداری و راحتی بیشتری را برای موتورسوار بهمراه می آورد. من فقط یک بار توانستم این تغییرات را حس کنم و آن هنگامی بود که با سرعت از روی دست انداز وسط خیابان که کمی بلند تر از حد معمول بود رد شدم.
سنسورهای سیستم فنربندی با تشخیص دست انداز به سرعت سیستم هیدرولیک کمک فنرها را فشرده و آزاد کرد. بدین ترتیبب تلسکوپی جلو پس از برخورد با دست انداز براحتی و بدون مقاومت ضربه را از طریق کم شدن طول گرفت و پس از رد شدن چرخ, فوری بحالت سفت برگشت تا از فرورفتن بیش از حد جلوی موتورسیکلت به پایین و برخورد با سطح زمین جلوگیری کند. عملکرد سیستم فنربندی واقعا بینظیر بود. انتظار داشتم بخاطر ندیدن و رد شدن سریع از روی این دست انداز موتورسیکلت به هوا بپرد ولی خیلی آرام رد شدم.

در این وضعیت مجموعه سیستم تعادل و ثبات با هم عمل کردند. هم سیستم کنترل کشش – که در مواقع هرزگردی چرخ عقب یا هنگامی که چرخ جلو از زمین کنده و در هوا قرار میگیرد- فعال می گردد و هم سیستم MSR که در صورت نیاز مثلا زمانی که دنده سنگین می شود، بطور خودکار دور موتور را بالا می برد. به این موارد باید عملکرد کلاچ لغزشی را هم افزود که الکترونیکی کنترل می شود!!
برای همین اگر شما با این موتورسیکلت مثلا چهار دنده را پشت سرهم به پایین زدید در ثبات حرکت روی سطح تاثیری نخواهد داشت و سرعت به نرمی کم خواهد شد. به این مجموعه سیستم ترمز ضد قفل (ABS) را هم که حتی در سراشیبی بخوبی کار خود را می کند اضافه کنید. این سیستم های کنترل و محدود کننده الکترونیکی بخوبی و بدون پرت کردن حواس راننده وظیفه خود را انجام می دهند. به گونه ای که موتورسوار در هر وضعیت رانندگی که باشد، بویی از این همه تجزیه وتحلیل و فرمان و تغییر و تنظیم نمی برد.
کمتر موتورسیکلتی این همه قابلیت را با هم در یک مجموعه جمع آوری کرده است. از این نظر سواری با این “سوپر ادونچر” حتی برای کسانی که تجربه کافی ندارند و بالاتر از اسکوتری کوچکی تجربه سواری با موتور ندارند، بدون اشکال خواهد بود. چون اکثر کارها و وظایف هنگام رانندگی را خود موتورسیکلت برایتان انجام میدهد.!!

ترمز سوپر ادونچر

پیش بینی من این است با این روند پیشرفت سیستم های کنترل الکترونیکی که می بینیم بزودی حتی اسکوترهای کم حجم نیز مجهز به تجهیزات کنترل و هدایت الکترونیکی شده و از نقش تعیین کننده مهارت موتورسوار در کنترل موتورسیکلت کاسته خواهد شد.
اینهمه سیستم الکترونیکی مشکلات خودش را بهمراه دارد ولی همانگونه که در خودروهای جدید شاهد افزایش استفاده از آنها هستیم در موتورسیلکت های آینده نیز شاهد روند مشابهی خواهیم بود. در گذشته راننده خودرو یا موتورسیکلت همزمان مکانیک آن هم بود. ولی امروزه بندرت کاپوت جلو خودرو را -غیر از پر کردن شیشه شور یا کنترل سطح روغن و آب پیش از سفر- باز می کنیم. برای موتورسیکلت هم چنین آینده ای در پیش است و بهتر است رانندگان آینده از مشکل و تعمیر چیزی ندانند ولی ایمنی آنها که مهمترین موضوع است بیشتر تضمین شود.

موتورسیکلتی برای حرفه ای ها

” کی.تی.ام سوپر ادونچر ” موتورسیکلت چند منظوره ای است که سیستم های پیشرفته الکترونیکی آن چه روی سطوح آسفالتی و چه در مسیر های خارج از جاده بخوبی عمل می کند. کلید سیستم فنربندی هنگامی که در وضعیت خارج جاده قرار داده می شود، قابلیت بالایی را بخصوص در پستی بلندی ها از خود نشان می دهد. از جمله در این حالت قدرت پیشرانه به 100 اسب بخار کاهش یافته و گاز کند تر عمل می کند تا کنترل دورموتور در دست اندازها و تکان ها از دست موتورسوار خارج نشود.
در مسیر ماسه ای سیستم الکترونیکی بر اساس داده های دریافتی متوجه می شود که چرخ ها روی سطح نرمی در حرکت است و فرامین موتورسوار را بر اساس این وضعیت اعمال می کند! سیستم کنترل کشش در ماسه زار اجازه هرزگردی به چرخ میدهد تا فشار بی دلیل به پیشرانه وارد نشود و سیستم ضد قفل چرخ عقب را محدود کرده و همزمان حرکت و موقعیت چرخ جلو را تحت نظر گرفته و چنانچه ترمز بی موقع گرفته شود از سقوط راننده جلوگیری می کند.

موتورسیکلت سوپر ادونچر

راحتی “کی.تی.ام سوپر ادونچر”

تا اینجا به این نتیجه رسیدیم “کی.تی.ام سوپر ادونچر” ترکیبی از قدرت و سرعت موتورسیکلت های اسپرت قدیمی، هدایت پذیری موتورسیکلت های نیکد شهری، و توانایی های خارج جاده موتورسیلکت های اندورو را با همدیگر دارد. بدین ترتیب راننده و ترک نشین جاده های طولانی را بدون مشکل و بخوبی پشت سر می گذارند. “کی تی ام سوپر ادونچر” پیش از آنکه ویژه گی های موتورسیلکت های اندرور را نشان دهد؛ ارگونومی، شکافت هوای روبرو، و هدایت پذیری بیشتر موتورسیکلت های جاده رو تورینگ را تداعی می کند. ارتفاع زین راننده قابل تنظیم است و افزون بر گرمکن دسته فرمان، زین هم مجهز به گرم کن شده است.
زمانی که من با این موتورسیکلت رانندگی میکردم بیاد موتورسیکلت BMW R1200 RT بودم. چون از لحاظ راحتی این دو را در یک سطح یافتم. بادشکن ب. ام. و. برقی است. ولی بادشکن “کی تی ام سوپر ادونچر” براحتی و در حال حرکت و تنها با یک دست تنظیم می شود. و قابلیت رفت و برگشت 200 میلیمتری فنربندی نیم فعال کی تی ام نیز این اطمینان را می دهد که در مسیرهای ناهموار راحتی بیشتری را برای سرنشین نسبت به رقیب آلمانی خود بهمراه آورد.

حسین شیرزادی

نویسنده و مترجم، دوستدار دنیای موتور و موتورسواری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا