
در میان موتورسیکلت های هوندا محصولات شاخص از نظر طراحی کم نیست: CBX شش سیلندر (1978) ، گلدوینگ (1974) ، CB750 ( 1969) و CX650 Turbo (1983) از آن جمله اند. اما لیست شاهکارهای هوندا بدون لحاظ اسطوره ارزان قیمت آن یعنی موتورسیکلت هوندا CG125 ناقص است.
موتورسیکلت هوندا CG125 محصولی بود که برای دوام و کارآیی ساخته شد نه شکستن رکوردهای سرعت. رمز موفقیت موتورسیکلت هوندا سی جی 125، انجین 124 سی سی هوا خنک آن بود که حرکت دهنده های سوپاپ آن از نوع Pushrod (میله ای) بود. انجین سی جی 125 بسیار شبیه به موتوسیکلت قبل از آن یعنی هوندا سی بی 125 ساخته شده بود، اما یک تفاوت در طراحی، سی جی 125 را افسانه ای کرد.
میل بادامک در انجین CB125 بالای سیلندر (OHC) قرار داشت. این فناوری در بیشتر موتورسیکلت های ژاپنی وجود داشت و فناوری برتر محسوب می شد. اما هوندا برای سی جی 125 برنامه دیگری داشت که نوعی عقب گرد به فناوری قدیمی تر پوش- راد (Pushrod) بود که بیشتر در موتورسیکلت های آمریکایی و انگلیسی مانند هارلی دیویدسون و رویال انفیلد استفاده می شد. ولی چرا؟
پاسخ این است: هوندا می خواست موتورسیکلتی بسازد که کمترین نیاز به نگهداری را داشته باشد.
گفته می شود که مهندسین هوندا در اوایل دهه 1970 سفری اکتشافی به کشورهای آسیای جنوب شرقی کردند و در این سفر متوجه موضوع مهمی شدند. آن ها مشاهده کردند که بیشتر صاحبان موتورسیکلت در آن کشورها فقط از موتورهای خود کار می کشند و کمترین مراقبتی از موتورسیکلت های خود نمی کنند. همچنین متوجه حجم بالای مشکلات مرتبط با سر سیلند و سوپاپ موتورسیکلت های خود شدند ( فناوری پمپ روغن در آن زمان هنوز توسعه نیافته بود و پمپ های روغن عملکرد ضعیفی داشتند که منتج به نرسیدن روغن کافی به قسمتهای بالای سیلندر می شد).
مهندسین هوندا نتیجه گرفتند که باید انجینی بسازند که کمترین نیاز به نگهداری را داشته باشد. درآن زمان هوندا در موتورسیکلت های سری کاب (Cub) – مانند موتورسیکلت C90 – از فناوری پوش- راد استفاده می کرد و تجربه آن را داشت و فقط کافی بود که این فناوری را در انجین CB125 پیاده کند تا فرمول جادویی دوام – که سی جی 125 نام گرفت – بدست آید.
این گونه شد که هوندا سی جی 125، در سال 1976 وارد بازار شد و در طی سالیان بعد نیز بهبود هایی در آن صورت گرفت. جعبه دنده 4 سرعته آن به 5 سرعته تبدیل شد و برق 6 ولتی آن 12 ولت شد. استارت هندلی موتورسیکلت در ابتدا مجهز به جرقه زن برقی شد و سپس استارتر برقی به آن افزوده شد. اما اساس انجین تغییری نکرد. انجینی که حداکثر توانش 11 اسب بخار بود و حداکثر گشتاور تولیدی آن 9.5 نیوتن متر. این کمیت ها چشمگیر نبود اما برای مصرف کننده جهان سومی کافی بود.
به لطف قوانین محدودیت حجم انجین برای موتورسواران مبتدی، سی جی 125 در اروپا هم جای پای خود را باز کرد.
به جز انجین، دیگر بخش های موتورسیکلت سی جی 125 در طی سالیان تولید دستخوش تغییراتی گردید. مثلا قاب زنجیر آن که کاملا بسته بود جای خود را به یک گارد محافظ داد و ترمز کاسه ای جلو به دیسکی تغییر یافت ( ترمز عقب همچنان کاسه ای بود). شکل ظاهری و نمایشگرها هم تغییر کرد اما همان گونه که گفته شد اساس انجین تغییری نکرد.
این طراحی کارآیی خود را ثابت کرده بود و هوندا دلیلی برای تغییر آن نمی دید. از موتورسیکلت Honda CG 125 در کشورهای جهان سوم و درحال توسعه استقبال فراوانی شد. این موتورسیکلت در نقش های گوناگونی مانند موتورسیکلت کار و موتورسیکلتی برای مبتدیان و دانشجویان و اقشار کم درآمد خوش درخشید. اگرچه پای سی جی 125 به خیابانهای آمریکا باز نشد اما در مراکز آموزشی از آن استفاده شد. موتورسیکلت سی جی 125 تقریبا همه جا جواب می داد.
هوندا رسما در سال 2008، تولید موتورسیکلت سی جی 125 را کنار گذاشت اما زیر مجموعه های آن در کشورهای مختلف – ازجمله پاکستان – به تولید آن ادامه می دهند.

شاهکار مهندسی انجین و تجربه دهه ها استفاده از آن در مناطق مختلف جهان، از این موتورسیکلت چیزی ساخته که هنوز در بسیاری از کارخانجات دنیا از روی آن تولید می کنند. بخش بزرگی از توسعه صنعت موتورسیکلت چین در دهه 2000 میلادی را می توان مدیون این موتورسیکلت و تولید کپی های این موتورسیکلت و فروش آن توسط شرکتهای چینی دانست. چینی ها با تراشکاری سیلندر سی جی 125 ، حجم آن را به 200 سی سی و گاهی بیشتر هم رساندند و آن را در موتورسیکلت های معروفی مانند لیفان GY-5 بکار بردند. جالب اینجاست که حتی انجین هایی که این حجم تراشکاری در آن ها صورت گرفته هنوز از کارایی و دوام مناسبی برخودار بودند.
چه شاهدی برای اثبات شاهکار بودن سی جی 125 بالاتر از این که، حتی کپی های کم کیفیت چینی این موتورسیکلت هنوز در بسیاری از کشورها ( ازجمله ایران) در نقش موتورسیکلت کار مورد استفاده قرار می گیرد و هنوز دارندگان آن ها را راضی نگه می دارد؟
ممنون از اطلاعاتی که دادی