آموزش و ایمنیراهنمای انتخاب لوازم و تجهیزات

توصیه هایی برای انتخاب تجهیزات ایمنی موتورسواری

موتورسواران گاهی به دلیل نداشتن اطلاعات لازم در هنگام خرید تجهیزات موتورسواری دچار مشکل می شوند و خریدی نامتناسب با نیازشان انجام می دهند. ما در این اینجا سعی می کنیم با ارایه توصیه هایی آنها را در انتخاب شان یاری نماییم.

به مثال های زیر توجه کنید:

مورد اول :شخصی که برای اولین بار موتورسیکلت اسپورت خریده, برای تهیه چکمه (بوت) ساق بلند موتورسواری به فروشگاهی مراجعه می کند. او در فیلم ها موتورسواران چکمه پوش را دیده و در اینترنت خوانده که برای موتورسواری باید از چکمه ساق بلند استفاده شود. بنابراین یک بوت با ساق های بلند انتخاب می کند. اما پس از مشاوره متوجه می شود که این نوع چکمه ساق بلند مناسب مسابقات موتورکراس بوده و اصلا برای  رانندگی در شهر مناسب نیست. چرا؟ به این دلیل که جنس آن خشک است بخصوص در بخش روی پاها و تهویه هوای مناسبی هم ندارد.

مورد دوم : شخص دیگری برای انتخاب کاپشن موتورسواری با نگاه  و لمس به لایه محافظ آن سوال می کند: آیا کاپشنی با لایه محافظ سخت تری هم دارید؟ باید بدانید که لایه نرم محافظ دلیل کم بودن کیفیت و یا صرفه جویی تولید کننده در استفاده از جنس سخت تر نیست. چنانچه این محصول تحت استانداردهای لازم تولید شده باشد, نرمی لایه محافظ به این دلیل است که بهتر ضربه وارد شده را جذب کند.

مورد سوم :  خریدار کلاه کاسکت با مراجعه به فروشگاهی, می گوید که به یک کلاه ایمنی با قیمت مناسب نیاز دارد. کلاهی که در محدوده قیمتی مورد نظر اوست و وزن 1400 تا 1600 گرم دارد را در دست می گیرد و سوال می کند: آیا سبک تر از این هم کلاهی دارید؟ یک کلاه 900 تا 1100 گرمی به او می دهند ولی فروشنده می گوید این یکی کمی گران است. سپس برای او توضیح می دهد که کلاه سبک تر از جنس فیبرکربن بوده و قیمت آن چندین برابر قبلی است . اگر با بودجه کم به دنبال خرید کلاه سبک باشید, کلاهی خواهید خرید که سازنده بخاطر پایین آوردن قیمت آن, از جنس ازران تر یا ضخامت کمتری برای دیواره بیرونی آن استفاده کرده است و این کاری نیست که تولید کنندگان معتبر انجام دهند. پس شما محصولی خواهید خرید که علامت سوال های زیادی در مورد تولید کننده و جنس و مشخصات آن وجود دارد.

برای اینکه از خرید خود تجربه مثبت و رضایت مندی کاملی داشته باشید, ابتدا بابد پاسخ این سوالات را بدهید که: با چه نوع موتورسیکلتی, چگونه و کجا می خواهید رانندگی کنید و تجهیزات ایمنی خود را متناسب با آن تهیه کنید. برای مثال برای تردد شهری از تجهیزات ایمنی شهری و برای مسافرت از تجهیزات ایمنی مسافرتی باید استفاده کرد.

بطور کلی, تجهیزات ایمنی موتوسواری به 3 گروه اصلی – که 99 درصد موارد استفاده را شامل میشوند – تقسیم می شوند: شهری, موتورکراس و تورینگ.

  1. تجهیزات ایمنی موتورسواری شهری : 

موتورسواری

لباس موتورسواری شهری مجزا یا دو تکه است و جیب دار و تهویه و گردش هوای خوبی دارد تا چه در حال رانندگی و چه در حالی که از موتورسیکلت پیاده شده اید راحت و کاربردی باشد. معمولا جنس کاپشن آن از پارچه مخصوص بوده و دارای محافظ های کتف و آرنج و محافظ جداگانه کمر و ستون فقرات است. دستکش موتورسواری شهری کوتاه است و دارای محافظ بر روی آن، که از دست شما در مقابل ضربه محافظت کند. برای شلوار بهتر است از شلوار جین مخصوص موتورسواری که مقاومت بیشتری در برابر سایده گی دارد استفاده شود تا جین های معمولی. همچنین باید از زانو بند و کفش موتورسواری ساق کوتاه یا کفش ورزشی استفاده کرد. کلاه کاسکت تمام رخ یا فول فیس امن ترین گزینه است اما از انواع دیگر نیز به تناسب فعالیت میتوان بهره گرفت.

2.تجهیزات ایمنی موتورسواری کراس:

موتورسواری کراس

مشخصه بارز تجهیزات موتورسواری کراس سفتی و سختی آنها است. چکمه(بوت) مخصوص این گروه با دارا بودن لایه های سخت و محافظ و نوارهای فیکس کننده, از وارد شدن ضربه و پیچش پا جلوگیری می کند.

اتصال زانو بند این گروه از نوع گوی و کاسه است و از در رفتگی مفصل زانو جلوگیری می کند. جلیقه موتورسواری دارای گارد محافظ سینه, کمر و ستون فقرات و کتف ها می باشد. کلاه کاسکت دارای بخش مخصوص حفاظت از چانه و بدون طلق بوده و به جای آن از عینک مخصوص کراس برای جلوگیری از برخورد گل و لای به چشمان موتورسوار استفاده می شود. روی محافظ بدن، تیشرت یا بلوز جرزی و شلوار مخصوص موتورکراس که از جنس مخصوصی ساخته می شود پوشیده می شود.

3.تجهیزات ایمنی موتوسواری تورینگ:

تجهیزات گروه تورینگ یا مسافرتی باید دارای خاصیت نفوذ ناپذیری در برابر رطوبت باشند. همچنین دارای تهویه مناسب و امکان تنظیم دما. کاپشن وشلوار جیب دار است و با لایه های محافظ، که از چند قشر پارچه مختلف و مخصوص ساخته می شود و هر لایه وظیفه خودش را انجام می دهد.

برای اینکه بتوان براحتی از این تجهیزات استفاده کرد و به اصطلاح، خوب به تن موتورسوار بنشیند باید قابلیت تنظیمات زیاد و متفاوتی  را داشته باشند. اغلب اوقات کلاه کاسکت را از نوع دو منظوره، با نقاب بالایی جهت جلوگیری از ریزش آب و آلودگی  و عبور نور خورشید (سایبان) انتخاب می کنند و یا کاسکت تمام رخی که دارای طلق متحرک و ضد نور آفتاب باشد.

چگونه تجهیزات موتورسواری را انتخاب کنیم:

کلاه کاسکت

کلاه باید به حالت فیت روی سر قرار گیرد و فاصله آزاد و به اصطلاح لقی نداشته باشد. امکان دارد که گونه ها کمی تحت فشار قرار گیرند. نباید انگشت دست بتواند وارد فاصله بین پیشانی و کلاه شود. اگر احساس کردید که 2 سایز مختلف برایتان مناسب است, گزینه ای را انتخاب کنید که سایز کمتری دارد. در صورتی که خرید اینترنتی باشد, اول با مترخیاطی دور سر را در بخش عریض تر اندازه گرفته و سپس با جدول سایز های تولید کننده کلاه مقایسه کنید و سایز کلاه کاسکت خود را از این طریق انتخاب نمایید.

کلاه ایمنی

کاپشن

هنگامی که کاپشن را به تن می کنید لایه های محافظ باید بطور فیت بر روی کتف ها و آرنج ها قرار گیرند و پس و پیش نشوند یا نچرخند. کاپشنی را انتخاب کنید که به شما اجازه پوشیدن محافظ کمر و ستون فقرات (گارد) در زیر آن را بدهد. دستها باید براحتی به جلو کشیده شوند و مانعی نداشته باشند .برای ماه های گرم سال بهتر است از کاپشن سبک با سوراخ های ریز و در ماه های سرد از کاپشن پارچه ای لایه دار گرم یا چرمی استفاده نمایید.

کاپشن

شلوار

در انتخاب شلوار این نکته را فراموش نکنید که باید بتوان در زیر آن زانوبند ایمنی را بست, البته در صورتی که خود شلوار دارای زانوبند ایمنی سرخود نباشد. لایه های داخلی شلوار باید کمی خاصیت کشسانی داشته باشند تا بتوان در آن به راحتی حرکت کرد. بلندی شلوارجین مخصوص موتورسواری باید به اندازه ای باشد که وقتی روی موتور نشسته اید, قوزک پهلوی پا زیر شلوار قرار گرفته باشد. شلوار موتور کراس باید قابلیت رفتن به داخل چکمه را داشته باشند.

شلوار

کفش

کفش موتورسواری نباید فشار زیادی به پا وارد کند. سعی کنید با خم کردن پا این موضوع را تست کنید. اگر احساس می کنید که به پایتان فشار وارد می کند, اندازه بزرگتری انتخاب کنید بطوری که نه به اطراف پا فشار بیاید و نه انگشتانتان فاصله بیشتری را نیاز داشته باشند. سعی کنید کمی راه بروید تا خاطرجمع بشوید. به یاد داشته باشید که به غیر از روی موتورسیکلت, شما باید گاهی پیاده شوید و راه بروید. برای شهر کفشی راحت و برای موتورکراس چکمه سخت و مقاوم استفاده نمایید. کفش تورینگ حد وسط این ها است.

کفش

دستکش

از دستکش سبک و سوراخ دار برای هوای گرم  و دستکش زمستانی برای هوای سرد استفاده کنید. دست ها دردمای پایین بسرعت سرد می شوند. دست ها باید در داخل دستکش فیت باشد و  لایه بخش کف دست باید از جنس مقاوم نسبت به سایدگی  باشد. در حالی که دستکش را در دست کرده اید, دست خود را مشت کنید. در این حالت نه باید دستکش دستتان را اذیت کند و نه محافظ رویه دستکش به مفاصل دست شما فشاری وارد کند.

دستکش

محافظ  (گارد) ستون فقرات

محافظی را انتخاب کنید که محکم به کمر شما بچسبد و بخوبی بخش پایینی ستون فقرات و کتف ها را پوشش دهد.

محافظ  (گارد) ستون فقرات

مهدی شیرزادی

نویسنده و مترجم، دوستدار دنیای موتور و موتورسواری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا