دانشنامهفناوریموتورسواری

تفاوت بین سیستم Mesh با بلوتوث برای موتورسواران

فناوری شبکه ارتباطی پویا (Dynamic Mesh Communication)

اگر به دنبال یک سیستم ارتباطی برای ارتباط بین دو یا چند موتورسیکلت در حال حرکت هستید، احتمالاً به بلوتوث فکر می کنید، چرا که فناوری بلوتوث رایج ترین راه ارسال اطلاعات به صورت بی سیم در فواصل کوتاه است. قیمت فناوری بلوتوث کاهش یافته و محبوبیت آن مدام در حال افزایش است و گفته می شود بیش از نیمی از آمریکایی ها هر ساله نوعی از دستگاه های مجهز به بلوتوث شامل هدست ها، هدفون ها و امثالهم را خریداری می کنند. به احتمال بسیار زیاد شما هم از این فناوری در گوشی خود استفاده کرده یا میکنید.

بلوتوث از فرکانس های رادیویی برای ارسال داده در فواصل کوتاه ( معمولا تا 10 متر) استفاده می کند. شما می توانید از این فناوری برای اتصال بی سیم هدست به گوشی، یا از گوشی به تجهیزات دیگر و یا ارتباط با هدست سایر موتورسواران در حال حرکت در مسیر استفاده کنید. معمولا سازندگان سیستم های ارتباطی بلوتوثی برای ارتباط بین دو موتورسیکلت (یا موتورسوار)، از یک تقویت کننده برد برای افزایش پوشش اتصال بین موتورسواران یک گروه استفاده می کنند. در یک سیستم ارتباط بلوتوثی ساده، رهبر گروه موتورسوار از دستگاه خود برای ایجاد ارتباط بین خود و نزدیکترین موتورسوار استفاده می کند. سپس موتورسوار دوم زنجیر ارتباط را به نزدیکترین موتورسوار بعد خود وصل می کند و به این ترتیب چندین موتورسوار به صورت زنجیر (تا زمانی که در برد یک دیگر باشند) به یک دیگر متصل می شوند.

در این حالت، اگر فردی از وسط گروه، گروه را ترک کند یا به صورت تصادفی از محدوده (برد بلوتوث) خارج شود، کل ارتباط قطع می شود و نزدیکترین موتورسوار قبلی باید به موتورسواران بعدی مجددا وصل شود و ارتباط بین همه گروه از نو ساخته شود.

بلوتوث محدودیت هایی در زمینه برد، تعداد اتصال، نحوه اتصال و برقراری مجدد اتصال دارد که برای موتورسواری ایمن دردسرزاست. برای موتورسواری ایمن، 100 درصد حواس موتورسوار باید متوجه رانندگی و هدایت موثر موتورسیکلت باشد و دست ها به صورت آزاد در اختیار فرمان موتورسیکلت باشد.

نحوه ی ارتباط بلوتوثی بین موتورسواران

به همین دلیل فناوری دیگری به نام شبکه ارتباطی پویا (Dynamic Mesh Communication) توسط شرکت Sena توسعه یافته که ضمن استفاده از ارتباط بیسیم (بلوتوث)، به شیوه‌ شگفت‌آوری مشکلات ارتباط بلوتوثی گفته شده را برای موتورسواران ندارد و ضمن برقراری ارتباط موثر، بالاترین درجه ایمنی را برای موتورسوار به ارمغان آورده است.

در شبکه ارتباطی پویا (DMC) ،که به اختصار Mesh نامیده میشود، به جای اتصال زنجیروار موتورسواران به یکدیگر، هر موتورسوار در گروه با استفاده از هدست خود به صورت مستقل به شبکه ارتباطی گروه متصل می شود و با تمام افراد گروه به صورت مستقیم مرتبط می شود.

فناوری Mesh یا شبکه

هم بلوتوث و هم فناوری مش از فرکانس های رادیویی برای انتقال بی سیم داده ها استفاده می کنند، اما اولی (بلوتوث) تنها دو اتصال مستقیم را پشتیبانی می کند ولی دومی (مش) شبکه ای از پیوندهای مختلف را بین همه افراد گروه ایجاد می کند. همین قابلیت، کل داستان ارتباط بین گروه را متفاوت می کند و بسیاری از محدودیت های ارتباط گروهی در جاده ها را از میان بر می دارد.

از آنجایی که در شبکه ارتباط پویا همه افراد گروه پیوند مستقیم خود را با شبکه دارند، اگر فردی از محدوده خارج شود، کل اتصال از بین نخواهد رفت. تنها فردی که تحت تأثیر قرار می گیرد، همان موتورسواری است که جا مانده یا عقب افتاده و به محض رسیدن دوباره و قرار گرفتن در برد شبکه، به طور خودکار دوباره به شبکه ارتباطی متصل می شود.

نحوه ی ارتباط بلوتوثی بین موتورسواران

وقتی به شبکه ارتباطی پویای (Mesh) گروه خود متصل هستید و در حال حرکت در جاده، همیشه این احتمال وجود دارد که شما یا همقطاران شما هر از چند گاهی با تغییر در موقعیت، ارتباط خود را با شبکه گروه از دست بدهید ولی با استفاده از فناوری Mesh نه باید نگران اتصال مجدد به شبکه باشید و نه قطع موقت اتصال شما با شبکه، اختلالی در ارتباط دیگر اعضای گروه ایجاد می کند.

ما در مطلب دیگری با عنوان “بهترین هدست موتورسواری 2020به معرفی یکی از محصولات برتر Sena با فناوری Mesh پرداخته ایم.

مهدی شیرزادی

نویسنده و مترجم، دوستدار دنیای موتور و موتورسواری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا