نکاتی که برای آب بندی موتورسیکلت نو باید بدانید ؟
روش صحیح آب بندی موتورسیکلت

کار کرد بهتر و دوام موتورسیکلت بستگی زیادی به آب بندی موتور صفر کیلومتر دارد. تولیدکنندگان معتبر موتورسیکلت تولیدات خود را با روغن با کیفیت روانه بازار می کنند. این سازندگان با تجربه می دانند قطعات انجین و گیربکس تا دو هزار کیلومتر اولیه سایش بیشتری دارند و سطح قطعات بتدریج پرداخت و هموار می شود. بنابراین استفاده از روغن با کیفیت در ابتدای استفاده از موتورسیکلت اهمیت زیادی دارد. این تصور اشتباه است که چون اولین و دومین تعویض روغن موتور صفر کیلومتر، در 200 و 1000 کیلومتر انجام می شود پس می توان از روغن ارزان و با صرفه تری استفاده کرد.
نکته دیگری که کمتر فروشندهای به خریداران تذکر میدهد، این است که نباید موتور صفر کیلومتر را پس از خریداری استارت زد و بلافاصله روانه خانه شد. تاکنون موتورباشی در خرید موتورسیکلت به ندرت تذکر یا توصیه ای در این مورد از فروشندگان موتورسیکلت دریافت کرده است! شاید برخی از فروشندگان بیشتر گرفتار مشتری و پاس کردن چک هستند و علاقه برخی نیز به فروختن جنس و گرفتن پول خلاصه می شود.
برای شروع آب بندی موتور صفر کیلومتر باید ابتدا آن را روشن کرد اجازه داد با دور متعارف و درجا حداقل پنج دقیقه کار کند و در این مدت تمام بخشهای انجین و گیربکس بخوبی روغنکاری شود. سپس باید موتور را آرام آرام تا 2000 تا 2500 دور در دقیقه بالا برد و حداقل 5 دقیقه دیگر در این وضعیت نگه داشت. در این مدت کوتاه لایه برداری اولیه از سطح سطوح انجام می گیرد که بشکل براده های ریز فلزی وارد روغن می شود. مرحله بعد شما می توانید سوار موتورسیکلت نو خود شوید ولی باید تا 300 کیلومتر پیمایش، دور متوسط انجین از 4000 تا 5000 دور در دقیقه بیشتر نشود.
پس از 200 تا حداکثر 300 کیلومتر، حتما روغن موتورسیکلت باید عوض شود. در این مدت قطعات داخل انجین و گیربکس بیشترین فرسایش را دارند و براده زیادی از قطعات جدا و در روغن موتور شناور می شود که بیشتر آن در صافی یا فیلتر گرفتار و از روغن جدا می شود. ولی باز هم مقداری از این براده ها فرار می کنند و مانند سمباده سبب فرسایش زیاد قطعات می شوند. بموقع عوض نکردن روغن در این مرحله عمر موتور را کم می کند. زیرا شدت فرسایش حکم دویدن زیاد موتور را دارد.
مرحله آب بندی در برخی از موتورسیکلت ها تا 1500 کیلومتر یا کمی بیشتر ادامه پیدا کند. بنابراین در زمان خرید حتما یا از طریق کتابچه موتورسیکلت و یا از طریق نمایندگی فروش از دستورالعمل آب بندی کارخانه سازنده آگاه شوید. پس از تعویض روغن در 1000 کیلومتر و کمتر بهتر است سومین تعویض روغن را پس از پیمایش 1500 تا 1600 کیلومتر انجام دهید.
بیاد داشته باشید روغن موتور مرغوب استفاده کنید. در این روغن ها مواد افزودنی مختلفی وجود دارد که عملکرد روان سازی، انتقال گرما، نرم کردن سطوح را انجام می دهد. یکی از این مواد اکسید روی است که با پرکردن سوراخ های میکروسکپی سطح فلز نقش موثری در کاهش اصطکاک ایفا می کند.
نکته مهم دیگری هست که باید در زمان آب بندی موتورسیکلت رعایت کنید. همانطور که استفاده چند دقیقه ای و با شتاب و دور بالا به انجین بخصوص در هوای سرد صدمه می زند، داغ شدن زیاد نیز زیان آور است. بنابراین اگر مجبور هستید با موتور در حال آب بندی مسافت زیادی بروید، ضمن ملاحظه محدودیت بالا رفتن دور موتور، گهگاهی نیز توقف کنید و بگذارید موتور کمی خنک شود و سپس به راه خود ادامه دهید. اگر شرایط راه اجازه می دهد می توانید با کاهش سرعت و دور موتور از حرارت آن بکاهید. اما دقت کنید کند شدن سرعت شما ایجاد خطر برایتان نکند.
در دوره آب بندی فقط می توانید بار سبکی را حمل کنید. بار زدن و دو ترک کردن فشار زیادی به موتور آورده و با افزایش استهلاک، عمر آن کم می شود. از بار زدن یا بردن سرنشین اضافی که باعث استهلاک بیش از حد معمول شود خودداری کنید. به شیوه رانندگی خودتان دقت کنید و از دور بالای 5000 خودداری کنید. از گاز دادن زیاد و سرعت بالای بی دلیل خودداری کنید و با سرعتی حرکت کنید که دور موتور حداکثر تا 5000 در دقیقه باشد. خلاصه در دوره آب بندی حواستان به دورسنج باشد.
در شهرهایی مانند تهران که در پستی و بلندی قرار گرفتهاند نگه داشتن دور موتور در محدود حداکثر تا 5000 در همه موارد امکان پذیر نیست. گاهی برای بالارفتن از سربالایی یا فاصله گرفتن از خطرات بخصوص رانندگانی پرخاشگری که با سرعت در لابلای خطوط ویراژ می دهند مجبور به بالا بردن دور موتور خواهید شد. ظاهرا زندگی در شهرها علاوه بر انسان بر سلامت موتورسیکلت نیز تاثیر دارد!
اسکوترهای دنده اتوماتیک برای کنده شدن از جا نیاز به دوربالا و به اصطلاح حرکت پرگاز دارند. تجربه هزار کیلومتر رانندگی موتورباشی با اسکوتر SYM مدل گالاکسی J200 در تهران نشان داد در موارد زیادی دور ناگزیر تا 6000 دور در دقیقه هم می رسد. بر اساس تجربه موتورباشی با این اسکوتر نسبتا پرقدرت 173 سی سی در تهران حداقل نیمی از موارد استفاده از اسکوتر، دور انجین در محدوده 5 تا 6 هزار دور خواهد بود! این وضعیت برای شهرهای با پستی و بلندی و ترافیک کمتر متفاوت و شرایط برای راننده و موتورسیکلت آسان تر است.
تجربه موتورباشی در بیش از دو هزار کیلومتر تردد با دو نوع محصول شرکت «اس. وای. ام» یعنی گالاکسی «ان. اچ 180» و اسکوتر «جی 200» نشان داد در شرایط یکسان تردد، دور اسکوتر هزار تا هزار و پانصد دور بیشتر از دور موتورسیکلت رایج دنده ای است.